«

»

Lut 08

Zapiekanka z boczkiem i sadzonym jajkiem pani Moniki

Kiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć.

Zapiekanka z boczkiem 2

 

1 kg ziemniaków
3 cebule
300-400g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
250ml śmietanki 18%
1 brokuł
100g startego żółtego sera
1 łyżeczka estragonu, od Przyprawy Świata Gdynia
jajka (ilość w zależności od tego na ile porcji podzielimy zapiekankę)
sól, pieprz
1. Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy,
3. Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i czosnkiem na rozgrzanej patelni.
4. W miseczce mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami.
5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem.
6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko.
Zapiekanka z boczkiem 4
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>