Lut 11

Zapiekanka kebab – gyros pani Moniki

Jedna z moich ulubionych zapiekanek, bardzo popularna w sieci. Ryż, mięsko z przyprawą kebab-gyros, pieczarki, warzywa i ser to połączenie, któremu ciężko się oprzeć. W mojej wersji majonez zastąpiłam sosem jogurtowo-pomidorowo-czosnkowym. Pysznie i zdrowo! 

Zapiekanka kebab - gyros 1

 

2 woreczki ryżu

2 filety z kurczaka
2 duże cebule
250g pieczarek
1/2 papryki
4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych
garść kukurydzy
przyprawa kebab/gyros, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia 
olej
100g żółtego sera
Sos:
150ml jogurtu naturalnego
150ml keczupu pikantnego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę i filety kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka kroimy w plastry, paprykę w cienkie, długie kawałki, ser ścieramy na tarce.
3. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso, które bardzo obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Po 10 minutach dorzucamy pieczarki i smażymy do miękkości i odparowania wody. Na koniec próbujemy – jeśli smak przyprawy nie jest intensywny, dosypujemy ją.
4. Przygotowujemy sos: jogurt i keczup mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ugotowany ryż, 1/2 sosu, podsmażone mięso z cebulą i pieczarkami, paprykę, ogórki, 1/2 sosu, kukurydzę, ser.
6. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Zapiekanka z boczkiem 4Zapiekanka kebab - gyros 4
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.