Kwi 14

Zapiekane farfalle z pulpetami mięsnymi i warzywami w sosie serowo-czosnkowym z płatkami pomidorów.

Zapiekanka to połączenie makaronu farfalle z mięsnymi pulpecikami i mieszanką warzyw.

Doskonałym wykończeniem jest sos serowy z pieprzem czosnkowym oraz suszonymi pomidorami w płatkach.

Wszystkie składniki zapiekanki świetnie z sobą współgrają.

W nieskomplikowany sposób otrzymaliśmy dużą rodziną porcję obiadową.

Zachęcam do skorzystania mojej autorskiej propozycji.

63955aa9869cf7707ada1662dbfb31e2_XL

Składniki:

  • 350g makaronu farfalle
  • około 300g mięsa mielonego zamarynowanego ulubioną przyprawą do mięs (ja użyłam przyprawę do potraw greckich), a następnie obtoczone w mące i obsmażone na patelni (nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym)
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 350g mieszkanki warzyw: brukselka, marchewka, kalafior
  • 150g brokułu
  • ulubione zioła do oprószenia

Sos serowy:

  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 60g masła
  • 4 garście wiórek sera żółtego (użyłam mieszanki różnych serów)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz czosnkowy (ilość do smaku)
  • 2-3 łyżki suszonych pomidorów w płatkach firmy Przyprawy Świata Gdynia

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oleju – jako al dente. Ostawiamy do ostudzenia po odcedzeniu i przepłukaniu go zimną wodą.
  2. Warzywa gotujemy na parze (solimy wedle uznania), wierzch warzyw podczas gotowania lekko oblewamy olejem – 1 łyżka (dzięki temu warzywa będą smaczniejsze). Gotujemy krótko. Uważajmy by warzywa zbytnio nam się nie ugotowały (najlepiej jak będę niedogotowane).
  3. Naczynie do zapiekania (u mnie ceramiczne) smarujemy tłuszczem (można masłem).
  4. Pierwszą warstwę dania stanowi wcześniej ugotowany makaron, następnie wykładamy 3/4 ilości warzyw (poza brokułem) przykrywamy następną warstwą makaronu. Na wierzch układamy resztę warzyw. Kolejno dodajemy do warstawy zapiekanki  wcześniej podsmażone pulpeciki mięsne oraz brokuł i kukurydzę.

Teraz przygotowujemy nasz sos serowy.

  1. Masło roztapiamy w większym garnku lub rondlu, następnie wsypujemy mąkę pszenną – dokładnie mieszamy i krótko smażymy (powstanie nam konsystencja papki).
  2. Kolejno wlewamy do rondelka partiami mleko (najlepiej robić to trzepaczką, wtedy unikniemy grudek, nie należy również wlewać całości mleka).
  3. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem czosnkowym, który nada naszej zapiekance wyjątkowy smak i aromat. Dosypujemy kolejno suszone pomidory w płatkach. Dokładnie mieszamy.
  4. Zawartość garnka gotujemy od czasu do czasu mieszając i wsypujemy partiami nasze wiórki sera żółtego (tutaj również polecam dodawać ser partiami i dokładnie mieszać).
  5. Po dodaniu sera należy wyłączyć palnik i wszystkie dokładnie połączyć aż do roztopienia się sera.
  6. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą zapiekankę i oprószamy wierzch ulubionymi ziołami.
  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na około 15-20 minut w 180 stopniach, uważając by całość zbytnio nam się nie spiekła.

Uwaga: Naczynia do zapiekania nie należy przykrywać!

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.