Włoska zupa jarzynowa w polskiej wersji pani Kasi

minestrone
Zimą proponuję użyć gotowej, mrożonej mieszanki warzywnej. 
Latem polecam świeże warzywa jak cukinia, bakłażan, pomidory, 
fasolka szparagowa, seler naciowy, por, cebula, marchewka, 
ziemniaki, groszek lub jakie warzywa kto lubi. 

Składniki:
- mrożone lub świeże warzywa, 
- ugotowane skrzydełko indyka, 
- ok. 3 szklanki bulionu,
- puszka białej fasoli w zalewie pomidorowej,
- ok. 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 3 łyżki masła klarowanego,
- sól, pieprz, pietruszka, bazylia, chilli mielone, czosnek granulowany.

Do podania:
- pieczywo czosnkowe.

1. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj
mieszankę warzyw. Smaż kilka minut.
2. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego podsmażone warzywa. 
Gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
3. Dodaj fasolkę w pomidorach, koncentrat pomidorowy i 
gotuj jeszcze kilka minut.
4. Dopraw zupę, która powinna być gęsta, aromatyczna,
rozgrzewająca i lekko pikantna.
5. Do zupy dodaj kawałki ugotowanego indyka.
6. Podawaj z pieczywem czosnkowym.
Smacznego!

Pozdrawiam, Kasia Grabowska
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.