Lut 21

Tarta a`la pizza przygotowana przez panią Kasię.

tarta1

Składniki:
– świeży spód do pizzy (do kupienia w każdym markecie),
– 150 g piersi indyka,
– 150 ml śmietany 12%,
– ok. 30 g sera (twardego, długo dojrzewającego),
– 2 jaja,
– 1 duży pomidor,
– olej,
– przyprawa do kebabu,
– pieprz, sól, bazylia

1. Nastaw piekarniku na 200 stopni C.
2. Pierś z indyka pokrój na małą kosteczkę, włóż do miski, zalej łyżką oleju. Dodaj Przyprawę do kebabu (ilość według uznania) i odstaw.
3. Formę do tarty wyłóż ciastem do pizzy. Widelcem zrób dziurki na spodzie ciasta. Wstaw do piekarnika na 5 min. Aby ciasto nie wyrosło zbyt mocno, można je obciążyć. Wystarczy na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać ziarna fasoli.
4. Do miski wlej śmietanę i dwa rozbełtane jaja. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do miski. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i wszystko wymieszaj.
5. Wyjmij tartę z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 170 stopni C.
6. Na patelni podsmaż indyka i wyłóż na spód tarty.
7. Zalej tartę przygotowanym sosem śmietanowym (uważaj aby nie wylać poza brzegi ciasta). Na wierzchu ułóż pokrojonego w plastry pomidora.
8. Piecz ok 30 min.

Szybkie i proste danie! Smacznego 🙂

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.