«

»

Lut 13

SZYNKA W CZOSNKU NIEDŹWIEDZIM Z ROZMARYNEM AGNIESZKI SZNAJDER

SZYNKA W CZOSNKU NIEDŹWIEDZIM Z ROZMARYNEM
Pyszna domowa szynka, tym razem schowana pod pierzynką z czosnku niedźwiedziego i rozmarynu.
Składniki:
1.2 kg szynki wieprzowej
Marynata:
6-10 łyżeczek czosnku niedźwiedziego
świeżą duża gałązka rozmarynu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
ok 2 łyżek grubej soli
3-4 ziarenka czarnego pieprzu
biały pieprz 1/4 łyżeczki
Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy kilka godzin, dobrze jest odłożyć na noc do lodówki. Mięso w marynacie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia.
Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka Sznajderszynka0szynka1

 

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

1 komentarz

  1. Web Hosting

    Szynka dojrzewajaca w czosnku niedzwiedzim , to wspaniala propozycja na zdrowa i pyszna wedline w typie serrano lub parmenskiej . Pierwsze podejscie do wedlin w typie wloskich dojrzewajacych , ktore tak uwielbiam , ja i moje domowe stworki ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>