«

»

Lut 13

Słodko-pikantny indyk z ryżem i warzywami AgnieszkI Skiba

Słodko-pikantny indyk z ryżem i warzywami

 

Składniki:

500 g piersi z indyka

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

200 g młodej marchewki mrożonej

200 g groszku mrożonego

100 g (1 torebka) ryżu basmati

3 łyżki tajskiego słodkiego sosu chili

kurkuma mielona

bazylia

oregano

tymianek

papryka słodka

chili mielone
sól

Indyka kroimy w paski, przyprawiamy chili, słodką papryką, bazylią, oregano, tymiankiem oraz solą. Smażymy przez chwilę na patelni grillowej, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę. Następnie dodajemy mrożone marchewki oraz groszek i smażymy do miękkości. W międzyczasie gotujemy ryż z odrobiną kurkumy. Ugotowany ryż przesypujemy do pozostałych składników i dodajemy 3 duże łyżki tajskiego słodkiego sosu chili. Całość mieszamy i podgrzewamy przez minutę.

Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka SkibaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

1 komentarz

  1. Web Hosting

    Danie dla osob zapracowanych wymaga tylko od nas przyprawienia i wstawienia do piekarnika, takie mozna powiedziec danie jednogarnkowe. Lekko pikantny pieczony indyk, soczysty w srodku, a z wierzchu przypieczony, pomidorowy ryz z nuta kardamonu i slodkie delikatnie chrupiace warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>