Lut 13

Słodko-pikantny indyk z ryżem i warzywami AgnieszkI Skiba

Słodko-pikantny indyk z ryżem i warzywami

 

Składniki:

500 g piersi z indyka

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

200 g młodej marchewki mrożonej

200 g groszku mrożonego

100 g (1 torebka) ryżu basmati

3 łyżki tajskiego słodkiego sosu chili

kurkuma mielona

bazylia

oregano

tymianek

papryka słodka

chili mielone
sól

Indyka kroimy w paski, przyprawiamy chili, słodką papryką, bazylią, oregano, tymiankiem oraz solą. Smażymy przez chwilę na patelni grillowej, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę. Następnie dodajemy mrożone marchewki oraz groszek i smażymy do miękkości. W międzyczasie gotujemy ryż z odrobiną kurkumy. Ugotowany ryż przesypujemy do pozostałych składników i dodajemy 3 duże łyżki tajskiego słodkiego sosu chili. Całość mieszamy i podgrzewamy przez minutę.

Pozdrawiam serdecznie. Agnieszka SkibaOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.