Sero-makowiec upiekła pani Arleta.

 

DAKOTA

 

Ciasto:

- 1,5 szklanki mąki

- 1 żółtko

- pół kostki margaryny

- 3 łyżki śmietany

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa Makowa:

- 0,5 kg maku

- 2 jajka + jedno żółtko

- jedna szklanka cukru pudru

- jeden cukier waniliowy

- dwie łyżki kaszy mannej

- 3 jabłka , bakalie

Masa Serowa:

- 1 kg sera

- szkl. cukru 

- 5 jajek

- pół kostki masła

- cukier waniliowy

- pół litra śmietany

- budyń waniliowy

- 2 łyżki mąki

- cytryna

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobić i odstawić na jedną godzinę do lodówki. 
Następnie rozwałkować, dać na blachę podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Przygotowanie masy makowej:

Mak sparzyć, odsączyć i zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mak.Dodać bakalie i utarte jabłka. Na końcu dodać ubite na sztywne białka i delikatnie 
wymieszać z makiem.

Przygotowanie masy serowej:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, stale ucierając. 
Dodawać po trochę zmielonego sera i ucierać. Następnie dodać budyń, mąkę, zapach 
waniliowy i cytrynę oraz ubitą śmietanę. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. 
Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wykładamy na przemian 3 łyżki masy serowej 
i makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego 180 C. Piec około 50 min .

Ciasto pracochłonne, ale bardzo dobre. Polecam ! Życzę Smacznego.

 

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.