Lut 13

Schab po myśliwsku Magdaleny Lebuda

Inspiracją do tego przepisy były ostatnio zakupione genialne przyprawy ze sklepu „Przyprawy Świata”.

Schab delikatny, a sos bardzo aromatyczny, wykwintny, niecodzienny no i do tego lekkie kluseczki –

obiad palce lizać. 

 

Składniki:
  • 500 g schabu bez kości
  • 200 g wędzonego boczku
  • przyprawa myśliwska
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 200 g grzybów ( podgrzybki albo pieczarki)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 100 ml wody+ 3 łyżki mąki
  • 1 litr wywaru jarzynowego
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Schab myjemy, kroimy w plastry i  rozbijamy na kotleciki. Oprószamy przyprawą myśliwską. Boczek kroimy w kostkę, paprykę i cebulę w piórka. Całość podsmażamy klika minut. Na drugiej patelni smażymy na oleju schab. Przekładamy do garnka dodając  składniki z patelni z boczkiem, zalewamy bulionem. Dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Dusimy ok. 30 minut. Rozrabiamy wodę z mąką tak, aby nie było grudek. Energicznie wlewamy do sosu. Na koniec dodajemy drobno pokrojone grzyby i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, uważamy, żeby sos nie przywarł do dna garnka.  2
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.