Lut 13

Schab a’la Orloff Justyny Fiedoruk

Schab a’la Orloff:
Składniki:
– 1 kg schabu wieprzowego bez skóry
– 5-6 plastrów sera ementaler (grubość ok 0,5 cm)
– 5-6 plastrów boczku
– oliwa z oliwek

Sos soubise:
– olej rzepakowy
– 0.5 kg pieczarek umytych i pokrojonych plasterki
– 2 cebule drobno posiekane
– 2 szczypty gałki muszkatołowej
– 50 g sera ementaler
– sól, pieprz

Sos beszamelowy:
– 50 g masła
– 50 g mąki pszennej
– 0.5 l mleka
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Schab doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Mięso kładziemy na kratkę z piekarnika w celu ostygnięcia mięsa i odsączenia z tłuszczu. Kiedy wystygnie głęboko nacinamy (tak jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy w środku sosem (staramy się, aby był sam sos bez pieczarek), następnie wkładamy w nacięcia plasterek sera i plasterek boczku. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż. Ponownie kładziemy na kratkę z piekarnika. Schab wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 10 minut. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy sos i wyjęty z piekarnika schab, a na górę resztę sosu. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 15-20 min. Do momentu zarumienienia się.

Sos soubise:
Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy pokrojone pieczarki, sól oraz cebulę, podsmażamy i dokładnie mieszamy. Smażymy do momentu odparowania wody. Przygotowane pieczarki przerzucamy do miseczki i całość zalewamy sosem beszamelowym, następnie dodajemy starty ser oraz gałkę muszkatołową wszystko dokładnie mieszamy. Można dodać soli wg uznania.

Sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Całość podsmażamy około 2 minut i dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Można użyć trzepaczki w celu rozmieszania gródek. Kiedy całość zacznie się gotować i gęstnieć dodajemy sól i pieprz i zdejmujemy z ognia. IMG_20150109_115003

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.