Sty 09

Rewelacyjne Chili con carne pani Moniki

Chili con carne to idealna potrawa na okres jesienny – zimowy. Ma dużą ilość mięsa i ostrrrre przyprawy, które rozgrzeją nawet w największy mróz. 😉 Jest prosta w przygotowaniu, jedna z potraw, z którą zaczynałam moją kulinarną przygodę. Tak naprawdę każdy ma na nią inny przepis, dostosowany do gustu. Chili con carne najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, dlatego kiedy zaplanujemy taki obiad, warto przygotować go wieczorem. 🙂

chili con carne2

500 g mielonego mięsa
2 cebule (pokrojone w kostkę)
2 papryki czerwone (pokrojone w kostkę)
1 puszka czerwonej fasoli (razem z zalewą)
2 puszki pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/2 puszki kukurydzy (ja pomijam)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki pomidorów w piórkach od Przyprawy Świata Gdynia
2 łyżeczki chili japanelo czerwonego od Przyprawy Świata Gdynia
2 liście laurowe
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
sól, pieprz, papryka słodka – do smaku
1. Podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone obsypane papryką słodką, chili japanelo, pomidorami w piórkach, kuminem, solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia.
2. Dorzucamy paprykę, smażymy przez kilka minut.
3. Do całości wlewamy fasolkę wraz z zalewą, pomidory w puszce, dodajemy kukurydzę (można pominąć), czosnek i liście laurowe.
4. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości papryki. Można podlać wodą, jeśli wyparuje zbyt szybko.
5. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
chili con carne4
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.