Lis 08

Przepis Pani Małgorzaty

Przesyłam mój autorski przepis na Błyskawiczne placuszki szpinakoweTu wpis z placuszkami umieszczony na moim blogu: http://www.gohaczarocha.pl/2013/06/24/blyskawiczne-szpinakowe-placuszki/

A oto przepis i instrukcja:

 

Składniki

  • 200g szpinaku (rozmrożonego)
  • 100g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy kuskus
  • ząbek czosnku
  • wrząca woda
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyża bułki tartej lub kaszy manny
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ze szpinaku odcisnąć nadmiar wody i wrzucić do miski.
  2. Kuskus zalać wrząca wodą i zostawić aby napęczniał.
  3. Do szpinaku dodajemy jajko, dosypujemy mąkę, bułkę tartą (bądź kaszę manną), wciskamy ząbek czosnku, wrzucamy starty ser. Lekko mieszamy.
  4. Na końcu dodajemy kuskus i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane. Jeśli będzie za rzadkie można dodać jeszcze mąki.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką placuszki – dość płaskie i rumienimy z każdej strony.
  6. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podajemy na ciepło lub zimno z jogurtem greckim, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

 


Pozdrawiam
Małgorzata Sentkowska
SONY DSC
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze