Przepis pani Angeliki – bułki lniane z czosnkiem niedźwiedzim.

Bardzo rzadko jem pieczywo. No chyba, że takie domowej roboty. Te bułeczki są wyjątkowe, bo bez mąki i jajek, taka zdrowsza wersja prawdziwych żytnich bułeczek.

1

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na muffiny smarujemy masłem, tak aby bułeczki nam nie przywierały.

 

W misce mieszamy suche składniki, czyli: otręby, proszek do pieczenia, len, sól i czosnek. Dodajemy rozkruszony twaróg i mleko. Wyrabiamy dokładnie.

 

Masę wykładamy do foremek na muffinki, pamiętając, że bułeczki urosną i dlatego napełniamy formę do 3/4 wysokości.

 

Pieczemy ok. 40 minut. Gdy będą już gotowe, nie wyciągamy od razu z piekarnika, lecz pozostawiamy je jeszcze na 10-15 minut, tak aby odpoczęły

 

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze