Sie 26

Placuszki z cukinii i marchewki pani Ewy

Sezon cukiniowy od dłuższego czasu jest już otwarty. Zdąrzyłam przygotować cukinię w zalewie oraz sałatkę w słoikach na zimę. Dziś chciałam zaprezentować inne wykorzystanie cukinii, wykonanie jest błyskawiczne, a efekt końcowy: pycha. Z pośród otrzymanych przypraw od Przyprawy Świata wykorzystałam mieszankę o nazwie: Przyprawa do ziemniaków. Ziemniaków w naszych placuszkach nie było, pomimo to przyprawa doskonale komponowała się z resztą składników. Zapraszam.

269b36e876e375e05083f78293992209_XL

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • mąka pszenna
  • przyprawa do ziemniaków Przyprawy Świata
  • sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce warzywnej.
  2. Tak samo postępujemy z marchewką, całość oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu odciskamy nadmiar wody z warzyw (nadmiar soku wylewamy), ścieramy cebulę na tarce, dodajemy jajko, przyprawę ‚Do ziemniaków’, całość dokładnie mieszamy.
  4. Pod koniec dodajemy mąkę i zagęszczamy ciasto do momentu uzyskania w miarę zwartej konsystencji (około 3 łyżek).
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę, smażymy na złoty kolory z każdej strony.
  6. Jeżeli nie mamy pewności czy placuszki będą się dobrze smażyć proponuję na próbę usmażyć jednego placuszka.
Propozycja podania: Placuszki podajemy z dodatkiem śmietany, doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.
Ilość oraz kompozycja składników została stworzona na własne potrzeby. Składników można wedle potrzeb modyfikować.
Smacznego!
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.