«

»

Sie 26

Placuszki z cukinii i marchewki pani Ewy

Sezon cukiniowy od dłuższego czasu jest już otwarty. Zdąrzyłam przygotować cukinię w zalewie oraz sałatkę w słoikach na zimę. Dziś chciałam zaprezentować inne wykorzystanie cukinii, wykonanie jest błyskawiczne, a efekt końcowy: pycha. Z pośród otrzymanych przypraw od Przyprawy Świata wykorzystałam mieszankę o nazwie: Przyprawa do ziemniaków. Ziemniaków w naszych placuszkach nie było, pomimo to przyprawa doskonale komponowała się z resztą składników. Zapraszam.

269b36e876e375e05083f78293992209_XL

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • mąka pszenna
  • przyprawa do ziemniaków Przyprawy Świata
  • sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce warzywnej.
  2. Tak samo postępujemy z marchewką, całość oprószamy solą i odstawiamy na 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu odciskamy nadmiar wody z warzyw (nadmiar soku wylewamy), ścieramy cebulę na tarce, dodajemy jajko, przyprawę ‚Do ziemniaków’, całość dokładnie mieszamy.
  4. Pod koniec dodajemy mąkę i zagęszczamy ciasto do momentu uzyskania w miarę zwartej konsystencji (około 3 łyżek).
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy masę, smażymy na złoty kolory z każdej strony.
  6. Jeżeli nie mamy pewności czy placuszki będą się dobrze smażyć proponuję na próbę usmażyć jednego placuszka.
Propozycja podania: Placuszki podajemy z dodatkiem śmietany, doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.
Ilość oraz kompozycja składników została stworzona na własne potrzeby. Składników można wedle potrzeb modyfikować.
Smacznego!
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>