Sty 05

Pieczone meksykańskie pierogi pani Moniki

Pieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła.

Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia.

Meksykańskie  pieczone pierożki 4

Ciasto:

500 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
2 jajka
50 ml oleju
200 ml maślanki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kurkumy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 filet z kurczaka
1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka ostra
olej
+ roztrzepane jajko, sezam
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
2. Filet z kurczaka bardzo drobno kroimy, obsypujemy przyprawami, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem.
3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi.
4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.