Pieczona łopatka – domowa wędlina pani Ewy

Coraz bardziej cenimy dania przygotowane w domowej kuchni. Dziś prezentuję kolejny mięsny post z cyklu Domowe pieczone mięso. Mięso doskonale nadaje się do pieczywa lub jako przekąska podczas spotkań w gronie znajomych i rodziny. Receptura własna. Serdecznie polecam i zapraszam do wspólnego gotowania.

c6db11a71571f6269d8aa754fc40212f_XL

Składniki (ilość marynaty na 1 kg mięsa):

  • 2 łyżeczki przyprawy Maspolanka
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy na bazie czerwonego wina o słodko-winnym smaku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju

Wykonanie:

  1. Ja od razu piekę podwójną ilość mięsa, idealnie mieści mi się w moim dużym naczyniu. Wówczas mięso podlewam tylko 0,5 litrem bulionu.
  2. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i pokroić w słupki. W mięsie ostrym nożem zrobić dziurki i powkładać w nie czosnek. Resztę składników wymieszać i natrzeć tak przygotowaną marynatą mięso .
  3. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny (nasze mięso odstało w lodówce 72h, każdego dnia je przewracałam ).
  4. Przed włożeniem do piekarnika podlać bulionem. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni około 1.5 -2 godzin.

Smacznego !!!

Oryginalny przepis dostępny na:  http://przysmakiewy.pl

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.