Maj 29

Pascha Wielkanocna pani Ewy

Święta Wielkanocne w zasadzie już minęły. Pomimo to chciałam zaprezentować swoją domową Paschę Wielkanocną. Wykonałam ją po raz pierwszy i jestem bardzo miło zaskoczona. Wielokrotnie zastanawiałam się jak taka Pascha smakuje. Aż w końcu sama przygotowałam ją. Zniknęła bardzo szybko, więc wniosek nasuwa się sam. Zapraszam!

bfef6034dab7e57f223e48f4dcf3e90d_XL

Składniki:

  • 1,5 l mleka 3,2%
  • 4 jajka
  • 400 g kwaśniej śmietany 18%
  • 1 laska wanilii Przyprawy Świata
  • 180 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • dowolne bakalie (domowa skórka pomarańczowa w syropie, orzechy włoskie, rodzynki)
Wykonanie:
  1. Przygotowanie paschy rozpoczynamy zawsze dwa dni wcześniej.
  2. Mleko zagotowujemy z rozkrojoną laską wanilii.
  3. Śmietanę mieszamy z jajkami i wlewamy masę do gotującego się mleka, gotujemy jeszcze około 15 minut, aż rozdzieli się na ser i serwatkę. W sitku umieszczamy  tetrę i przelewamy ser, pozostawiamy na noc na sitku.
  4. Następnego dnia ucieramy masło z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ser. Następnie dosypujemy nasze bakalie.
  5. Okrągłą miseczkę wykładamy tetrą lub ściereczką i przekładamy do niej masę serową. Wstawiamy ją do lodówki i chłodzimy kilka godzin. Gdy masa stężeje, wyjmujemy ją z naczynia (poprzez odwrócenie) i ozdabiamy bakaliami.
Smacznego!
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.