Lut 25

Pani Kasia przygotowała rewelacyjny meksykański przekładaniec

przedładaniec

 

Składniki:
– 4 placki pszenne tortilla,
– 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka),
– 300 ml passaty,
– pół czerwonej papryki,
– pół żółtej papryki,
– 1/3 małej puszki kukurydzy,
– 1/3 puszki czerwonej fasoli,
– 1 cebula,
– garść mrożonej włoszczyzny w paski,
– 200 g twardego sera,
– chili jalapeno zielone,
– zioła prowansalskie,
– oregano,
– olej, sól, pieprz i odrobina cukru

1. Na dużej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulkę.
2. Dodaj mięso mielone i chwilę wszystko razem smaż.
3. Gdy mięso się podsmaży dodaj passate. Doprowadził do wrzenia i zmniejsza ogień.
4. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, włoszczyznę, czerwoną fasolę (bez zalewy – najlepiej dodatkowo wypłukać fasolę pod wodą), kukurydzę (również bez zalewy). Smaż ok. 5 minut – niech warzywa troszkę zmiękną.
5. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce.
6. Zawartość patelni dopraw chili jalapeno zielonym, ziołami prowansalskimi, oregano oraz pieprzem, solą i opcjonalnie cukrem. Patelnie zdejmij z ognia.
7. Tortownicę o średnicy, takiej jak placki tortilli, wyłóż papierem do pieczenia. Następnie układaj warstwy. Kolejno – mięso z warzywami, tarty ser, placek tortilli i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą może być sos mięsny jak i placek. Wszystko zależy od rozdysponowania składnikami. U mnie ostatnią warstwą jest tortilla.
8. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
Wszystkie składniki przed pieczeniem są gotowe. W piekarniku mają się tylko połączyć. Dlatego trzeba kontrolować czas pieczenia. Gdy ostatnią warstwą, tak jak u mnie, jest placek, nie możemy piec zbyt długo aby placek się nie przypalił i nie stwardniał.

Smacznego:-)

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.