«

»

Cze 27

Pani Ewa przygotowała makaron penne z tuńczykiem i suszonymi pomidorami.

Zjeść smacznie i nie spędzać pół dnia w kuchni przygotowując ciepły posiłek na obiad? Tak, jest to możliwe. Dzisiejszy post to danie z serii: szybko i do syta. Połączenie makaronu z tuńczykiem, a uzupełnieniem smaku stała się przyprawa Pomidory z bazylią i czosnkiem. Uważam, że prościej się nie da. Ilość składników można oczywiście zmniejszyć lub zwiększyć na swoje potrzeby. Receptura przygotowana na własne potrzeby. Zapraszam!

cef8e7ed10ffa07bd8535ec35e230013_XL

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • świezy koperek
  • 150g śmietany kremowej 12% (ilość zależna od konsytencji dania)
  • przyprawa: Pomidory z bazylią i czosnkiem Przyprawy Świata

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu (z dodatkiem soli oraz oleju). Należy uważać by makaronu nie rozgotować. Ostudzić.
  2. W woku lub rondlu roztapiamy masło, smażymy na nim posiekaną cebulkę.
  3. W między czasie dodajemy całą zawartość puszki z tuńczykiem (również olej) i przesmażamy wszystko razem.
  4. Ugotowany makaron łączymy z zawartością woku, smażymy kilka minut (makaron powinien się podgrzać).
  5. Na koniec dolewamy naszą śmietanę (ilość można zwiększyć lub zmniejszyć) i oprószamy całość przyprawą Pomidory z bazylią i czosnkiem (ilość wedle uznania).
  6. Danie podajemy oprószone świeżo posiekanym koperkiem (całość dania zyska na aromacie).

Smacznego!

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>