Pani Ewa eksperymentuje z kuchnią indyjską.

Dzisiejszy post rozpoczyna współpracę z firmą ‚Przyprawy Świata’. Otrzymałam zestaw przypraw, które będę testować w kuchni, a Wam będę prezentować przepisy z ich użyciem.

464131a32be92db1eb03bd70266fdd38_XL

Dziś wybraną przyprawą stała się: Tandori Masala, opis i jej zastosowanie znajdziecie ‚tutaj’.

 

 W składzie znajdziecie m.in. kolendrę, trawę cytrynową czy też kozieradkę. Dodatkowe składniki znajdujące się w recepturze są moją osobistą propozycją. Co Wy na to?

 

Danie było eksperymentalne, potem okazało się strzałem w 10!

Nam bardzo smakowało, serdecznie polecam!

 

Składniki (duża porcja):

 

  •  350 g – 400 g filetu z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 papryki świeżej czerwonej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

Marynata:

 

  •  400 ml śmietany 12%
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy Tandori Masala ‚Przyprawy Świata’
  • 0,5 cytryny świeżej
  • 2 łyżki oliwy

 

Wykonanie:

 

 Marynata:

  1. Marynatę przygotowujemy dzień wcześniej.
  2. Kurczaka kroimy w większą lub mniejszą kostkę.
  3. Pokrojone mięso łączymy z przyprawą Tandori Masala ‚Przyprawy Świata’, dodajmy śmietanę, oliwę oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny.
  4. Mięso w marynacie pozostawiamy na noc w lodówce.

Przygotowanie sosu z kurczakiem:

  1. W woku rozgrzewany olej, na którym smażymy odsączone mięso z marynaty (płynną marynatę pozostawiamy do przygotowania sosu).
  2. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy całość 2-3 minuty.
  3. Oczyszczoną z gniazd paprykę kroimy w paseczki, dorzucamy do mięsa wraz z czosnkiem, smażymy około 5-7 minut.
  4. Na sam koniec dorzucamy cukinię pokrojoną w kostkę mniejszą lub większą. Wlewamy resztę marynaty.
  5. Smażymy do momentu kiedy cukinia będzie miękka a sos nam ładnie zgęstnieje.
  6. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Tandori Masala z kurczakiem podałam z ryżem curry. Można ugotować ryż na własny sposób lub skorzystać z mojej propozycji:

Składniki:

  •  około 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka ryżu np. polecam jaśminowy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry

Wykonanie:

  1. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie wsypujemy ryż, dodajemy oliwę, curry, mieszamy.
  2. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy ryż nam napęcznieje.
  3. Podczas gotowania nie mieszamy za często, jedynie w celu przemieszania jeszcze raz zawartości garnka.

Smacznego! 

Oryginalny przepis dostępny na:  http://przysmakiewy.pl

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze