Pani Arleta upiekła piernik z kremem grysikowym.

DAKOTA

Piernik z kremem grysikowym.
Ciasto Miodowe :
3,5 szklanki mąki
3 łyżki miodu
3 łyżki śmietany
2 jajka
1 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wykonanie :
W rondelku roztopić margarynę i dodać cukier. Miód zagotować i ostudzić. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę , sodę i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części. Każdy placek piec osobno w 180 stopni przez 15-20 minut.

Krem Grysikowy:
3 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
3/4 szklanki cukru
laska wanilii
1 kostka masła
powidło

Wykonanie:
Mleko z cukrem i wanilią zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną i intensywnie mieszać by nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu przez 3 min. Następnie utrzeć masło  i dodawać zimny krem.

Przełożenie ciasta :
Ciasto smarujemy lekko powidłem. Na powidło  dajemy połowę kremu. Na krem dajemy kolejne ciasto i tak samo robimy jak na pierwsze ciasto. Ciasto jest pyszne na drugi dzień.

Życzę smacznego 😉

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.