Sty 23

Pani Arleta upiekła jabłecznik z budyniem.

DSC_0008

Składniki :

– 60 dag mąki tortowej,

– szklanka cukru,

– kostka margaryny,

– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 5 żółtek,

– 3 łyżki kwaśnej śmietany,

– 3 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem,

– 1 litr mleka,

– 1 kg. jabłek,

– cynamon,

– opakowanie cukru waniliowego,

– margaryna i bułka tarta do formy,

– cukier puder do posypania,.

 Przygotowanie :

1.  Z mąki , cukru , proszku , margaryny , żółtek i śmietany zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie równe części.

2.  Jabłka myjemy , obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki . Budynie gotujemy na mleku. Blachę natłuszczamy , wysypujemy bułką . Połowę ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze. Wykładamy jabłka jedno przy drugim. Posypujemy  cynamonem i cukrem waniliowym.

3.  Na jabłka wylewamy budyń. Na masie delikatnie układamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 C . Obficie posypujemy cukrem pudrem.

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.