Lut 15

Pani Arleta proponuje bułeczki z farszem cebulowym.

DAKOTA

 

Ciasto:

- 30 dag mąki pszennej
- 4 dag drożdży
- ćwierć szklanki letniego mleka
- 4 dag masła
- 2 żółtka
- szczypta soli

Farsz:

- 20 dag cebuli
- 2 łyżki oleju
- cukier , pieprz

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć, wsypać do mąki , dodać pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać tak 
długo, aż ciasto będzie odstawać od ręki i miski, po czym pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie, uformować małe bułeczki. Ułożyć je na wysmarowanej blasze w 
odstępach 5 cm. Cebulę cienko pokroić, sparzyć na sitku wrzątkiem, dokładnie osączyć 
i udusić w oleju. Przyprawić pieprzem. Gdy bułeczki podrosną, zrobić w nich dołki, 
posmarować sosem pomidorowym, i wypełnić farszem z cebuli. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 *C i upiec bułeczki na złoty kolor. 
Życzę smacznego.
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.