Maj 27

Makaron w sosie szpinakowo-śmietanowym pani Ewy

Szpinak w połączeniu z makaronem to proste i smaczne połączenie Dzisiejsze danie postanowiłam wzbogacić o śmietanę oraz kotlety sojowe czyniąc je daniem bezmięsnym. Receptura autorska. Aby podkreślić smak całość oprószyłam przyprawą do Shaormy. Przyprawa zawiera cenną kompozycję przypraw m.in. kurkumę, oregano, gałkę muszkatołową. Jak dla mnie Shaorma ma szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko w połączeniu z mięsem, czyni danie nietypowym. Polecam i zapraszam!

be4e4fd1bcb87d92f342f6e3e3e1d9e2_XL

Składniki:

  • 2 spore garście ugotowanego makaronu spaghetti
  • 12 kostek brykietu szpinaku
  • 8-10 kotletów sojowych
  • 2-3 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g śmietany kremowej 12%
  • przyprawa do Sharomy

Wykonanie:

  1. W woku ceramicznym (lub innym naczyniu) roztapiamy masło.
  2. Dorzucamy pokrojone w paski (lub inaczej wedle uznania) kotlety sojowe, podsmażamy chwilę i dokładamy posiekany czosnek.
  3. Po upływie kilku minut dodajemy szpinak. Brykiet powinien nam się ładnie rozmrozić (nadmiar wody wyparuje).
  4. Kiedy szpinak będzie już idealnie rozmrożonym, smażymy około 3 minut i łączymy z wcześniej ugotowanym makaronem.
  5. Dokładnie mieszamy.
  6. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, a całość oprószamy przyprawą do Sharomy.

Smacznego!

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.