Lut 10

Makaron w śmietanie z soją, papryką oraz kukurydzą od pani Ewy

Żeby zjeść smacznie nie trzeba koniecznie poświęcać sporo czasu, by przygotować ‚coś’ smacznego. Kolejny post to danie bez dodatku mięsa oraz receptura własna. Makaron połączyłam z świeżymi paprykami, kukurydzą oraz wcześniej ugotowanymi kotletami sojowymi. Wszystkie składniki wymieszaliśmy m.in. ze śmietaną. Do przygotowania posiłku użyłam po raz kolejny niezawodnej przyprawy Pomidory z bazylią i czosnkiem.

6cff81ed2fd5fd02c6bfe5986e55231b_XL

Składniki:

  • 400g makaronu penne
  • 100g wiórek sera żółtego
  • 300g śmietany 12%
  • 6 ugotowanych w bulionie kotletów sojowych
  • 0,5 papryki świeżej czerwonej
  • 0,5 papryki świeżej zielonej
  • 0,5 strączka papryki świeżej chili
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Pomidory z bazylią i czosnkiem

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy wcześniej zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu (radziłabym ugotować bardziej al`dente).
  2. W worku rozgrzewamy oliwę, smażymy pokrojoną w paski paprykę zieloną i czerwoną oraz czosnek.
  3. W między czasie kroimy na mniejsze kawałki kotlety sojowe (w paski), dorzucamy do warzyw wraz z papryką chili oraz odsączoną z soku kukurydzę.
  4. Zawartość woka przesmażamy. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany makaron, smażymy.
  5. Pod koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz naszą przyprawą Pomidory z bazylią i czosnkiem.
  6. Danie podajemy oprószając całość serem żółtym.

Smacznego!

Oryginalny przepis dostępny na:  http://przysmakiewy.pl

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.