Mar 26

Kurczak z warzywami po chińsku propozycją pani Natalii

DSC00016napDSC00033nap
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawami - ja nie liczę szczypt czy łyżeczek, sypię każdą przyprawą całą powierzchnię mięsa. Smażymy mięso na patelni z dodatkiem oleju, dodajemy potem warzywa i całość dusimy w małej ilości wody, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa i kurczak będą gotowe, dolewamy ponownie wodę (ilość zależy od 
osoby gotującej, jedni wolą więcej sosu, inni wolą mniej, dla wygody można również 
wszystko przełożyć z patelni do garnka), gdy całość się zagotuje lekko zagęszczamy sos 
zawiesiną mąki i wody, ponownie doprawiamy i gotowe. Podajemy z ugotowanym ryżem.

SKŁADNIKI: 
- podwójna pierś z kurczaka 
- opakowanie mieszanki chińskiej - zazwyczaj w skład takiej mieszanki wchodzą pędy 
  bambusa, kiełki fasoli mung, grzyby chińskie, cebula, marchew, papryka, por. 
  Oczywiście można samemu skompletować te wszystkie składniki.
- imbir
- kozieradka 
- curry 
- sól 
- papryka słodka 
- papryka ostra 
- pieprz 
- ryż

Oryginalny przepis na:  www.studentskitchenblog.blogspot.com

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.