«

»

Lut 13

Kurczak w pieprzu syczuańskim Małgorzaty Niewiadomskiej

Uwielbiam kuchnię azjatycką bo jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale większość jej potraw można przygotować w ciągu 15-30 minut. Teraz kiedy za sprawą takich sklepów jak Przyprawy Świata Gdynia możemy przenieść się do dowolnego zakątka na świecie, takie kulinarne podróże to nie problem.
Przesyłam zgłoszenie mojego ulubionego, lekko pikanego, aromatycznego i błyskawicznego kurczaka.

 

Kurczak w pieprzu syczuańskim:

500 gramów filetów z udźca kurczaka

2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Przyprawy Świata Gdynia

1 łyżeczka czerwonego pieprzu Przyprawy Świata Gdynia

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka pasty chilli

50 ml wina ryżowego

50 ml sosu sojowego

Cebulka dymka

Kurczaka kroimy na kawałki. Wok lub patelnie rozgrzewamy, na łyżce oleju smażymy posiekany czosnek i imbir z ziarnami pieprzu, dodajemy kurczaka i smażymy aż do zarumienienia. Mięso podlewamy winem ryżowym i kiedy wino odparuje dodajemy pastę chilli i sos sojowy. Całość przesmażamy jeszcze chwilę. Gotowego kurczaka posypujemy pokrojoną dymką, serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko.

pozdrawiam Małgorzata Niewiadomska

10682440_733226300071326_3633707733359455654_o

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>