Lut 13

Kurczak w cieście francuskim Marty Nejfelt

Kurczak w cieście francuskim
 
Składniki: (2 porcje)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • średni, podwójny filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 plastry sera (najlepszy jest cheddar)
  • 6 pieczarek
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek cały, czubryca zielona, czarnuszka
 
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka kroimy w paski. Obsypujemy przyprawami (oprócz czarnuszki)  i odstawiamy na jakieś pół godziny.
2. Smażymy kurczaka na patelni, najlepiej na oleju kokosowym – chodzi o to, aby kurczak po wyciągnięciu z piekarnika nie był wciąż surowy, gdy ciasto francuskie już się upiecze.
3. Na tym samym oleju podsmażamy pieczarki, czosnek i cebulę, aby odparować z nich większość wody (inaczej ciasto francuskie będzie rozmokłe).
4. Płat ciasta francuskiego przekrajamy na pół i na środku każdej połówki układamy składniki w kolejności: kurczak na spód, na to warzywa, a na wierzch ser.
5. Nacinamy brzegi w obu kawałkach ciasta w paski i zawijamy naprzemiennie lekko na ukos, zostawiając jednak otwory, aby woda mogła odparować.
6. Oba zawinięte kawałki smarujemy po wierzchu żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy nasze pakunki z kurczaka i ciasta francuskiego do piekarnika na ok. 15-20 minut w 180 stopni – kontrolujemy jak szybko zapieka się ciasto. Danie jest gotowe, gdy wierzch ciasta będzie złoty.
20150112_190516
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.