Lut 13

Kurczak Tikka Masala Dominiki Zdeb

Kurczak Tikka Masala

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól morska (himalajska) , świeżo zmielony pieprz (czarny)

marynata:

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty bądź rozdrobnionych pomidorów (lub świeżych)
  • po 1 łyżeczce: papryki ostrej, papryki słodkiej grys, cuminu (kmin rzymski mielony), imbiru mielonego i curry
  •  1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek śmietanki 36%

do podania:

  • ryż, kasza bulgur
  • chlebek pitta
  • jogurt naturalny
  • kolendra

 Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć i odkroić błonki. Pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem. Przygotować skłądniki marynaty i wymieszać je razem z kurczakiem. Odstawić na całą noc do lodówki bądź krócej jeżeli przygotowujecie obiad z rana. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
  2. Kurczaka wyjąć z marynaty usuwając jej nadmiar ręczniczkiem. Mięso podmsażyć na patelni, u mnie w woku.
  3. W garnku roztopić masło razem z rozdrobnionym czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dolać passatę, cukier, ocet balsamiczny, sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, ogień ustawić na najmniejszy i gotować pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalać sosem kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 – 15 minut do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dolać śmietankę kremówkę. Podawać z ryżem, kaszą, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą bądź natką pietruszki.
Pozdrawiam Dominika Zdebkurczaktikkamasala
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.