«

»

Lut 13

Kurczak Tikka Masala Dominiki Zdeb

Kurczak Tikka Masala

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • sól morska (himalajska) , świeżo zmielony pieprz (czarny)

marynata:

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty bądź rozdrobnionych pomidorów (lub świeżych)
  • po 1 łyżeczce: papryki ostrej, papryki słodkiej grys, cuminu (kmin rzymski mielony), imbiru mielonego i curry
  •  1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek śmietanki 36%

do podania:

  • ryż, kasza bulgur
  • chlebek pitta
  • jogurt naturalny
  • kolendra

 Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć i odkroić błonki. Pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem. Przygotować skłądniki marynaty i wymieszać je razem z kurczakiem. Odstawić na całą noc do lodówki bądź krócej jeżeli przygotowujecie obiad z rana. Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
  2. Kurczaka wyjąć z marynaty usuwając jej nadmiar ręczniczkiem. Mięso podmsażyć na patelni, u mnie w woku.
  3. W garnku roztopić masło razem z rozdrobnionym czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dolać passatę, cukier, ocet balsamiczny, sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, ogień ustawić na najmniejszy i gotować pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zalać sosem kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 – 15 minut do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec zdjąć z ognia i dolać śmietankę kremówkę. Podawać z ryżem, kaszą, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą bądź natką pietruszki.
Pozdrawiam Dominika Zdebkurczaktikkamasala
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>