Lis 20

Korzenny makaron domowy pani Ilony

Korzenny makaron domowy
Potrzebne będą:
  • 300 g mąki pszennej 100 g
  • semoliny
  • 5 jaj od szczęśliwych kurek
  • 1 łyżka domowej przyprawy korzennej (imbir, cynamon, kardamon, goździki)
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki soli czarnej

 

Wszystkie składniki włóż do miski i połącz ze sobą. Następnie wyrabiaj minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe odstaw, aby chwilę odpoczęło, na jakieś 30 minut. Po wyznaczonym czasie podziel na kawałki i rozwałkuj na placki o grubości 1 mm. Odkładamy i wałkujemy kolejne  kawałki. W tym czasie placki ciasta przeschnął. Rozwałkowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na paski szerokości około 7 mm. Posiadacze maszynek do makaronu, postępują zgodnie z wytycznymi maszynki. Gotowe paski odkładamy do wyschnięcia lub gotujemy w dużej ilości wody z solą.
Moja rada:
Jeżeli w swoich zasobach nie posiadamy semoliny, możemy śmiało zastąpić ją mąką pszenną.
Makaron dobrze wysuszony przechowujemy w papierowym lub lnianym woreczku około pół roku.
Świeży makaron przechowujemy w lodówce około 3-4 dni.
Korzenny makaron rewelacyjnie smakuje z owocami suszonymi i jogurtem typu greckiego. Świetnym pomysłem jest również podanie go z pokruszonym twarogiem i brązowym cukrem. Jako deser proponuję makaron z sosem pomarańczowym.
IMGP0007
Sos pomarańczowy
Potrzebne będą:
  • 1 pomarańcza niewoskowana
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 ziaren soli himalajskiej (gruboziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Pomarańczę dokładnie szorujemy, parzymy i ścieramy skórkę. Następnie do rondelka wkładamy masło, rozpuszczamy i dokładamy cukier, sól i skórkę pomarańczową z szafranem. Kiedy cukier się rozpuści dolewamy wyciśnięty sok z pomarańczy razem z miąższem.Mieszamy i ciepłym polewamy makaron.
Bardzo gorąco polecam. Musicie wypróbować, To nie jest trudne, a jaka satysfakcja. Ilona
1236130_1382830912007767_7340567267451557718_n
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.