«

»

Sty 15

Karkówka pieczona w piekarniku z pomidorami i cebulą pani Moniki

Do niedawna karkówka kojarzyła mi się wyłącznie z twardą podeszwą z grilla. Taka trauma z dzieciństwa. 😉 Unikałam jej i żyłam w przekonaniu, że nie da się przyrządzić jej tak, by była miękka i soczysta. Pewnego razu trafiłam na ten przepis, który na stałe u nas zagościł. Karkówka jest miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami.

Karkówka z piekarnika 4

1/2 kg karkówki
4 pomidory
4 cebule
szklanka pikantnego keczupu
1/4 szklanki wody
przyprawa do karkówki, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
1. Karkówkę kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Smarujemy cienko olejem, posypujemy przyprawą do karkówki i odstawiamy na noc do lodówki.
2. Obraną cebulę i pomidora kroimy w plastry.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy warstwę plastrów mięsa, cebulę i pomidory. Robimy to do wyczerpania składników.
4. Keczup rozrabiamy z wodą i zalewamy nim mięso.
5. Pieczemy przez 2h w temperaturze 180 stopni.
Karkówka z piekarnika 1
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

1 komentarz

  1. Hosting

    Przepis znalazіam tutaj i zaciekawiі mnie tym, їe jest zupeіnie inny. Najczкstszy sposуb na ten rodzaj miкsa to oczywi¶cie grill, ale teraz w chіodniejsze dni taka pieczona karkуwka jest wygodniejsza w przygotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>