Lut 13

Kacze udka na kapuście czerwonej Danuty Magdy Slugockiej

Składniki: 

kacze udka 2 sztuki,

przyprawa myśliwska 2 łyżeczki – http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/przyprawa-mysliwska  ,

olej rzepakowy 1/4 szklanki,

kapusta czerwona 1 mała główka,

cebula 1 mała,

gożdziki całe 6 sztuk-http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/gozdziki-cale ,

majeranek 1 łyżeczka-http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/majeranek ,

jabłka 2 małe,

pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony 1 łyżeczka-http://www.przyprawyswiata.pl/produkt/pieprz-czarny-ziarnisty ,

cukier 1 łyżka,

ocet winny 1 łyżka

Kapustę czerwoną drobno pokroić lub poszatkować do miski i zalać wrzątkiem  na 10 minut, wodę odlać – /kapusta sparzona traci ewentualną goryczkę/ Do szybkowara wlać olej i rozgrzać, dodać natarte przyprawą myśliwską i pół łyżeczką pieprzu świeżo mielonego i zrumienić z obu stron, udka wyjąć na talerz i zeszklić na tym tłuszczu  pokrojoną cebulkę a następnie wsypać sparzoną kapustę, goździki, majeranek, cukier, ocet, jabłka pokrojone na kostkę ze skórką, pieprz zmielony, przyprawę do rosołu, wszystko dobrze wymieszać. Wlać 1 szklankę wody, na kapuście położyć udka, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na średnim  ogniu

po skończeniu gotowania odczekać z 30 minut, szybkowar sam spuści powietrze a potrawa nabierze jeszcze w tym czasie lepszego smaku……….SMACZNEGO!!!

Jak nie masz szybkowara to można w naczyniu żaroodpornym zapiec w piekarniku, ale wtedy czas się  wydłuży do stanu miękkiego mięska na udkach  / 40-50 minut.

2015-01-026
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.