Mar 26

Jak zrobić ekstrakt waniliowy?

połączone DSC02545-tile
SKŁADNIKI :
- minimum 4 duże laski wanilii - użyłam strączków firmy Przyprawy Świata Gdynia
- wódka
- szczelnie zamykana buteleczka

Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, umieszczamy w buteleczce i zalewamy alkoholem 
do momentu całkowitego przykrycia waniliowych strąków. Butelkę szczelnie zamykamy i 
odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 2 miesiące - co jakiś czas zajrzyjcie 
do ekstraktu i wstrząśnijcie delikatnie butelką. Zdjęcia przedstawiają ekstrakt tuż po 
zrobieniu i po 2 miesiącach - zacznie ciemnieć już po tygodniu, ale pełen aromat 
osiągnie po czasie opisanym wcześniej. Gdy z czasem, z powodu używania ekstraktu jego 
ilość będzie się zmniejszać, dokupcie i dorzućcie po jednej, dwie laski wanilii lub 
dodajcie puste strąki bez ziaren, które zostaną Wam np. po deserze i dopełnijcie 
buteleczkę wódką - im więcej wanilii, tym intensywniejszy aromat i barwa ekstraktu. 
Polecam go stosować do wszelakich ciast i deserów.

Oryginalny przepis na: www.studentskitchenblog.blogspot.com
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.