«

»

Lut 13

II miejsce – Pappardelle z sosem pomidorowym i pulpecikami z natką pietruszki z suszonymi pomidorami Ani

Pappardelle  z sosem pomidorowym i pulpecikami z natką pietruszki z suszonymi pomidorami
Pulpeciki:
300 g filetu z kurczaka
ugotowane warzywa (np. z rosołu): mała marchewka, mała pietruszka, plaster selera
dwie łyżki ugotowanych płatków jaglanych
mały ząbek czosnku
1/2 czerwonej cebuli
8 suszonych pomidorów lub łyżka pomidorów piórek* „Przyprawy świata”
1/2  pęczka natki pietruszki, posiekanej lub łyżka pietruszki „Przyprawy świata”
1 łyżka oliwy
1 nieduże jajko
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy „Przyprawy świata”, 1/3 łyżeczki kurkumy „Przyprawy świata”, łyżeczka słodkiej papryki „Przyprawy świata”, szczypta ostrej papryki* „Przyprawy świata”, łyżeczka suszonego oregano* „Przyprawy świata”
*można zastąpić mieszanką pomidorów z oregano i chili „Przyprawy świata”

Filet z kurczaka i ugotowane warzywa mielimy. Dodajemy płatki jaglane, drobno posiekaną cebulkę, lekko podduszoną na patelni, czosnek, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na końcu dodajemy suszone pomidory i natkę i jeszcze raz mieszamy. Z masy formujemy pulpeciki (najlepiej naoliwionymi dłońmi, aby masa się nie przyklejała) i gotujemy na parze (lub smażymy je na nagrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką). Ja swoje pulpeciki ugotowałam na
parze, dzięki temu były niesamowicie delikatne i pyszne.

Sos pomidorowy:
400 ml domowego przecieru pomidorowego
przyprawy: sól,  papryka słodka grys „Przyprawy świata” , pomidory z bazylią i czosnkiem „Przyprawy świata”

Do podania: posiekana świeża natka pietruszki lub bazylia

Do rondelka z grubym dnem wlewamy przecier i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu, aby odparować nadmiar wody i otrzymać gęsty sos. Dodajemy przyprawy (wg uznania) i gotujemy jeszcze chwilę by wydobyć aromat przypraw i ziół.

Pulpeciki podałam z ugotowanym al dente makaronem pappardelle, z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami.

pozdrawiam AniaIMG_1633

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

1 komentarz

  1. Virtual Private Server

    Pappardelle to dlugie pasy makaronu o szerokosci 2-3 cm. Wystepuja w formie mocno skreconych, poplatanych klebkow.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>