«

»

Lut 13

Gulasz z łopatki w sosie z podgrzybków Anny Łyskawej

Przepis konkursowy: http://tojestpyszne.blogspot.com/2015/01/gulasz-w-sosie-z-podgrzybkow.html

Ten wspaniały aromat grzybów leśnych unoszący się w domu.  No cóż – jestem maniakiem zbierania grzybów w lesie, więc na czas zimy jestem zaopatrzona w spore ich ilości, jak wiewiórka w orzeszki. Tym razem skorzystałam z mrożonych ich zapasów. Oto przepis.

Składniki:
1/2 łopatki wieprzowej
10 dag mrożonych podgrzybków
1 duża cebula
sól, pieprz
2 liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego

Łopatkę kroimy na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm (nie trzeba rozbijać). Solimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu. Podsmażamy schabiki z obu stron. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę (ok.1 L), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach i sól. Gdy mięso się podsmaży, wkładamy do gotującej się wody. Cebulkę kroimy w kostkę i  podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy do garnka. Grzyby kroimy. Jeśli łebki grzybków są małe, to zostawiamy w całości. Dodajemy do garnka. Całość gotujemy ok. 1 godziny na wolnym ogniu. Taki gulasz to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju klusek. Smacznego

DSC_1069

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

1 komentarz

  1. Web Hosting

    Gulasz jest daniem na tyle prostym, ze jako jedno z niewielu, pozwala na wykorzystania miesa i okrawkow miesa, ktore nie do konca nadaja sie do pieczeni czy smazenia. Gulasz z pieczarkami to taka moja jesienna wariacja na temat gulaszu, ktorego nauczylam sie przygotowywac od mojej mamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>