«

»

Lut 13

Filet kurczaka w sosie ananasowym Ewy Rodak

Filet kurczaka w sosie ananasowym. 
Taki ukłon trochę w stronę kuchni chińskiej. Polecam jako urozmaicenie standardowych kotlecików.
Danie smaczne, dobre i proste. Pozdrawiam prze gorąco.

Składniki:
1 podwójny filet kurczaka
1 puszka ananasów
1 por
1 marchewka
sól, pieprz, oregano, przyprawa chińska Przyprawy Świata Gdynia

Przygotowanie:
Mięso pokroić w podłużne paski. Posypać solą i pieprzem.

Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gotowe przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni podsmażamy do zeszklenia pokrojony drobniutko w plasterki por i marchew. Kolejno gotowe warzywa wrzucamy do garnka z mięsem kolejno dodając sok z puszki z ananasem.
Pokroić plastry ananasa w kostkę i dodać do mięsa i warzyw. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielony pieprzem oraz przyprawą chińską. Dusimy chwilkę.
Możemy zagęścić sos dodając rozmieszaną w odrobinie wody 1 łyżkę mąki.
Serwować z kopczykiem ryżu lub kaszy. Smacznego
2015-01-24 10.40.35
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>