Farfalle z zieloną czubrycą, twarogiem i papryką pani Ewy

Makaron to idealny składnik wielu dań. Postanowiłam przygotować ciepły posiłek z niewielu składników. Danie wydaje się mało efektowne, a jednak smakowało. Magicznym składnikiem okazała się Czubryca zieloną, która często gości w naszej kuchni. Zapraszam do przetestowania mojego autorskiego postu.

f7b9be29873ad525695063e6e748eae3_XL

 

Składniki:

  • 250g makaronu kokardki
  • 1 kostka twarogu chudego
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • świeży koperek
  • pieprz
  • sól
  • 200g śmietany kremowej 12%
  • czubryca zielona Przyprawy Świata
  • olej

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu (z dodatkiem soli oraz oleju). Należy uważać by makaronu nie rozgotować. Ostudzić.
  2. W woku lub rondlu roztapiamy masło, smażymy na nim posiekan czosnek. Krórtko smażymy.
  3. Kroimy paprykę (w kostkę lub w paski) i dorzucamy do czosnku.
  4. Ugotowany makaron łączymy z zawartością woku, smażymy kilka minut (makaron powinien się podgrzać).
  5. Następnie kruszymy twaróg i delikatnie dodajemy do makaronu. Mieszamy i smażymy.
  6. Na koniec dolewamy naszą śmietanę (ilość można zwiększyć lub zmniejszyć) i oprószamy całość przyprawą Czubryca zielona (ilość wedle uznania).
  7. Danie podajemy oprószone świeżo posiekanym koperkiem (całość dania zyska na aromacie).

Smacznego! 

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.