Cze 10

Domowa wędlina z papryką wędzoną i rozmarynem pani Ewy

Domowe wędliny cenimy sobie coraz bardziej. Często słyszę, że przygotowanie domowego mięsa do pieczywa to zbyt pracochłonne. W tym poście chciałabym udowodnić Wam, że nie jest to takie skomplikowane. Receptura marynaty to autorska propozycja. Zapraszam.

c79015a227b446e15f181d145a9ed4a7_XL

Składniki (na 1 kilogram mięsa):

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 0,5 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej Przyprawy Świata
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka musztardy (użyłam chrzanowej)
  • 2 szczypty rozmarynu Przyprawy Świata
  • 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego (nie powinien być gorzki/cierpki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu wołowego

Wykonanie:

  1. Wszystkie powyższe składniki połączyć. Odstawić.
  2. Mięso dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. My od razu pieczemy 2 kawałki mięsa.
  3. Czosnek kroimy w słupki, nacinamy mięso i ‚nadziewamy’ nim mięso.
  4. Cały kawałek mięsa dokładnie nacieramy wcześniej przygotowaną marynatą.
  5. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny (nasze mięso odstało w lodówce 72h, każdego dnia je przewracałam ).
  6. Przed włożeniem do piekarnika podlać bulionem. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni około 1.5h.

Smacznego!

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.