«

»

Lut 04

Dietetyczny sos pieczarkowy z mleka pani Moniki

Pierwsza myśl: jak to – mleko zamiast śmietanki? Sos posmakował nam tak, że robimy go bardzo często. Jest delikatny w smaku i ma dużo mniej kalorii niż sos na śmietanie. Szklanka słodkiej śmietanki 30% to prawie 700 kalorii, szklanka mleka ma ich 130. Warto więc dokonać dobrego wyboru. Sos dobrze pasuje do makaronu albo ziemniaków. 

Sos pieczarkowy z mlekiem 5

Pulpety:
500g mielonego mięsa
sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, ostra papryka
Sos:
500g pieczarek
3,5 szklanki mleka 3,2%
1 szklanka wody
2,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka suszonego lubczyku, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
sól, pieprz, olej
1. Mięso mielone przyprawiamy, formujemy pulpety, które wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu.
2. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki ściemnieją i puszczą sok.
3. Pieczarki przekładamy do wysokiego garnka, wlewamy 1,5 szklanki mleka i lekko podgrzewamy.
4. W tym czasie w pozostałym mleku należy dokładnie rozmieszać wodę. Naczynie z pieczarkami zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko z mąką – można przez sitko jeśli są grudki.
5. Podgrzewamy do lekkiego wrzenia. Dodajemy wodę by rozgęścić sos do pożądanej konsekwencji (można pominąć).
6. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy.
Sos pieczarkowy z mlekiem 6
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>