«

»

Sty 29

Dietetyczne frytki z przyprawami pieczone w piekarniku pani Moniki

Kto spróbuje takiej wersji frytek, nie będzie miał ochotę na te ociekające tłuszczem – gwarantuję. 🙂 Można jeść je bez wyrzutów sumienia, są bardzo sycące, jak to ziemniaki. Ich tajemnica tkwi w przyprawach, które możemy dowolnie zmieniać i modyfikować. Ja skorzystałam z dwóch moich ulubionych – barbecue i wędzonej papryki. Są tak pyszne, że radzę zrobić dużo. 🙂 Jeśli zostaną, można zjeść je również na zimno.

fryty2

ziemniaki
przyprawa barbecue od Przyprawy Świata
papryka wędzona od Przyprawy Świata
sól (jeśli nie ma jej w składzie przyprawy, którą używamy), olej
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy za pomocą papierowego ręcznika.
2. Kroimy je w słupki.
3. Dzielimy na tyle części, ile chcemy uzyskać smaków. Do każdej porcji dodajemy kilka kropli oleju, mieszamy. Obficie obsypujemy przyprawami i ponownie mieszamy.
4. Ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak by nie leżały jeden na drugim. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni, koniecznie z termoobiegiem.
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

2 Komentarze

  1. Web Hosting

    A ja to tylko takie frytki lubie, wiem co jem i nie chce opychac sie niepotrzebnie tluszczem, sa wysmienite ?

  2. Hebergement web

    Dietetyczne frytki warzywne bez tluszczu to swietna alternatywna przekaska dla wszystkich dietujacych!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>