Lut 13

Chrupiący zawijaniec Elżbiety Smolak z Białegostoku

Chrupiący zawijaniec !!!

Składniki:

  1. 2 filety z piersi kurczaka lub indyka
  2. 5 łyżek przesianej mąki
  3. 2 garści płatków kukurydzianych
  4. 2 jajka
  5. sok z 1/2 cytryny
  6. sól, pieprz
  7. zioła prowansalskie ( bazylia, oregano)
  8. 4 plasterki szynki
  9. 1 mała papryka
  10. Oliwa z oliwek 3,4 łyżki
  11. Kasza gryczana, prażona

 

Sposób przygotowania „Chrupiącego zawijańca” :

Płatki kukurydziane wkładamy do foliowej torebki i dokładnie rozwałkować wałkiem. Filety umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, obficie skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem, tudzież ziołami prowansalskimi. Zawinąć w kawałek folii i odstawić na 30 minut do lodówki. Mięso przykryć plasterkami szynki. Po około 30 minutach wyjmujemy mięso i przykrywamy plasterkami szynki oraz pociętą w słupki papryką. Filety zwijamy w ścisły rulonik, po czym obtaczamy w mące , jajkach i panierujemy w rozdrobnionych płatkach. Na patelnię wlewamy 3,4 łyżki oliwy i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Można również skropić czerwonym winem i dusić pod przykryciem około 10 minut.

Danie można podawać z dodatkiem kaszy gryczanej, prażonej i kieliszkiem dobrego wina.

konkursowe 2

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.