«

»

Lut 13

Chili con carne Marty Tkacz

Składniki:

-500 g mięsa mielonego

-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-1 płaska łyżeczka cuminu (kminu rzymskiego mielonego) „przyprawy świata”
-1 płaska łyżeczka ostrej papryki „przyprawy świata”
-2 łyżeczki słodkiej papryki „przyprawy świata”
-papryczka chili
-łyżeczka oregano „Przyprawy świata”
-sól, pieprz do smaku
-500 g przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
-łyżka koncentratu pomidorowego
-1 czerwona papryka
-pół puszki kukurydzy
-pół puszki czerwonej fasoli
Dodatkowo:
-ryż lub placki tortilla

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. W głębokim garnku o szerokim dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę, do zeszklenia. Dodajemy czosnek, po 30 sekundach dodajemy kmin rzymski, ostrą i słodką paprykę, pokrojoną papryczkę chili oraz oregano. Podsmażamy wszystko mieszając przez kolejne 30 sekund. Po tym czasie dodajemy mielone mięso, smażymy na mniejszym ogniu przez około 15 minut, często mieszając (większe kawałki mięsa rozdrabniamy). Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Gotujemy 10 minut (można dodać do sosu pół szklanki wody gdy sos jest za gęsty). Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i czerwoną fasolę. Dusimy 5 minut, doprawiając wszystko solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem lub plackami tortilla.
Smacznego. Pozdrawiam, Marta chiliconcorne
Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych znaczników i atrybutów HTMLa: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>