Lut 13

Aromatyczny kurczak z mango i cytrynowym ryżem Hanny Rostkowskiej

AROMATYCZNY KURCZAK Z MANGO I CYTRYNOWYM RYŻEM:
składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 150 g ryżu
– cebula
– skórka otarta z 1 cytryny
– sok z 1/2 cytryny
– 2 łyżki oleju sezamowego
– puszka mleka kokosowego
– 1 dojrzałe mango
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
– łyżeczka kolendry całej Przyprawy Świata
– łyżeczka curry Przyprawy Świata
– łyżeczka cuminu Przyprawy Świata
– 1/2 łyżeczki chili mielonego Przyprawy Świata
– 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej Przyprawy Świata
– sól
Kolendrę i cumin uprażyć na suchej patelni (kilka minut). Następnie utrzeć je w moździerzu ze szczyptą soli. Dodać curry, kurkumę, chili, starty imbir, sok i połowę skórki z cytryny, łyżkę oleju i utrzeć na pastę. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić ją na łyżce oleju. Do cebuli dodać pastę curry i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Filety z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i dodać co cebuli z przyprawami. Smażyć ok. 10 minut. Następnie wlać mleko kokosowe i gotować 15-20 minut, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Mango obrać, pokroić w kostkę i dodać do kurczaka ok. 10 minut przed końcem gotowania. Ryż ugotować w osolonym wrzątku, pod koniec dodając skórkę z 1/2 cytryny. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, następnie posypać nimi kurczaka z mango.
Hanna Rostkowska aromatyczny kurczak z mango i cytrynowym ryżem

 

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.