Mar 06

Śledzie w śmietanie z duszoną cebulą i ziołami pani Ewy

Danie typowo postne. Słone filety śledzia połączone z cebulą i ziołami. Całość doskonale komponuje się. Inspiracją stał się post na jednym z blogów, postanowiłam go lekko zmodyfikować. Danie smaczne, nieskomplikowane w przygotowaniu, polecam i zapraszam!

f7f8c4727a011019fe43a7eaa92bf9a5_XL

 

Składniki:
  • 3 cebule
  • 0,5 szklanki wody filtrowanej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 400g śmietany kremowej 12%
  • 4 duże filety śledzia solone (a la matias)
  • przyprawa do śledzi
Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do rondelka razem z zielem angielskim, liściem laurowy – doprowadzamy do wrzątku.
  2. Dodajemy ziarenka pieprzu oraz ocet – całość dusimy 5 minut. Odstawiamy i studzimy.
  3. Filety śledzia (nie trzeba go moczyć) kroimy wedle upodobania (ja pokroiłam w paseczki), dodajemy do przestudzonego wywaru, wlewamy śmietanę.
  4. Na sam koniec dodajemy przyprawę Przyprawę do śledzia. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
  5. Sposób podania: z ziemniakami w mundurkach albo obranych.

Smacznego !!!  

Oryginalny przepis dostępny na:  http://przysmakiewy.pl

Be Sociable, Share!

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.